SOBRE
L’objectiu principal de TANDEM és desenvolupar un enfocament transdisciplinari per a identificar i analitzar les desigualtats emergents de les polítiques de transició de baixes emissions de carboni i codisenyar vies de transició alternatives equitatives, justes i eficaces amb les parts interessades.
Per a aconseguir el seu objectiu, el projecte dissenyarà una metodologia transdisciplinària innovadora, basada en enfocaments artístics, mapes de sistemes i mètodes d’avaluació i valoració, per a implicar els ciutadans potencialment afectats, les autoritats públiques, el sector privat i altres parts interessades. Aquests mètodes constitueixen l’espina dorsal d’una sèrie de tres panells de deliberació amb els ciutadans. En aquests panells, TANDEM convidarà als participants a crear les seves visions, perspectives i narratives sobre les polítiques de transició justa i a definir els seus propis criteris i intervencions. Aquest procés de deliberació guiarà una avaluació d’impacte sistèmic que informarà les valoracions individuals de les intervencions. Les autoritats públiques participaran al principi i al final de cada panell per a aportar els seus punts de vista sobre els factors polítics, socials i econòmics que han de tenir-se en compte. A més, es convidarà a empreses privades a aportar la seva contribució mitjançant entrevistes i enquestes.
Es realitzaran cinc casos d’estudi, a Bèlgica, Àustria, Finlàndia, Espanya i Polònia entorn de polítiques de transició controvertides en matèria d’energia i mobilitat que afecten la població urbana i rural. Aquests estudis permetran a TANDEM comprendre els reptes d’una sèrie de contextos diferents i posar a prova la metodologia en diversos entorns. El projecte TANDEM sintetitzarà els resultats dels casos d’estudi en una sèrie de documents que inclouran una guia metodològica i recomanacions polítiques per a ajudar els responsables polítics a dissenyar polítiques de transició justes.
Kick-off
Preliminary Surveys & Transdisciplinary toolkit and guide
First deliberation panel
Second deliberation panel
Third deliberation panel
Cross-case report on impact of transition policy of interventions
Final results: Policy recommendations, Cross-case report on justice narratives & Guide to deliberative methodologies
ELS ESTUDIS DE CAS
TANDEM provarà la seva metodologia a través de 5 casos d’estudi complementaris en 5 països europeus diferents i, d’aquesta manera, oferirà recomanacions polítiques adaptades a diferents escenaris de transició. Per a garantir que el procés sigui constructiu per a les ciutats i regions implicades, els casos d’estudi seleccionats se centren en polítiques de transició que ja s’estan estudiant i aplicant.
– Prohibició tèrmica a Brussel·les, Bèlgica
– Desigualtats en l’habitatge i processos de renovació energètica en Innsbruck, Àustria.
– Eliminació progressiva de la producció de torba en Ostrobotnia, Finlàndia.
– Solidaritat en la producció d’energies renovables a Catalunya, Espanya.
– Eliminació progressiva del carbó en les llars de Krzywcza, Polònia.
SOCIS
VUB
VUB és una universitat urbana compromesa, situada a Brussel·les i que ofereix recerca científica de qualitat i educació personalitzada per a una societat millor i més sostenible. L’equip mobilitzat de la Vrije Universiteit Brussel coordinarà el projecte TANDEM, aportarà la seva metodologia MAMCA-SIS i dirigirà l’anàlisi d’impactes així com les recomanacions polítiques. També durà a terme un cas d’estudi sobre la prohibició tèrmica a Brussel·les.
BOKU
La Universitat de Recursos Naturals i Ciències de la Vida de Viena (BOKU) és la principal universitat austríaca en matèria de sostenibilitat. BOKU coordinarà la revisió bibliogràfica sistemàtica inicial sobre la conceptualització de la justícia energètica i de mobilitat, l’anàlisi del context i de les parts interessades dels casos d’estudi, així com l’avaluació de les polítiques i intervencions locals de transició justa. També durà a terme un cas d’estudi sobre les desigualtats en l’habitatge i els processos de renovació energètica en Innsbruck.
LUT
La Universitat Tecnològica de Lappeenranta-Lahti (LUT) és una universitat científica pionera a Finlàndia, que uneix els camps de la ciència i l’empresa des de 1969. LUT estarà a l’avantguarda de la definició d’una metodologia de recerca deliberativa i basada en les arts.
IGSMiE
L’Institut de Recerca d’Economia Mineral i Energètica (IGSMiE) és una important institució de recerca i desenvolupament que contribueix a l’avanç de la ciència i la recerca en el camp de la gestió mineral i energètica a Polònia i a l’estranger. Realitzarà un cas d’estudi sobre l’eliminació progressiva del carbó en les llars de Krzywcza.
Demos Helsinki
Demos Hèlsinki és un grup de reflexió independent que opera a escala mundial. Demos Hèlsinki coordinarà els grups de deliberació de cada cas d’estudi i durà a terme un cas d’estudi sobre la producció de torba en el nord de Finlàndia.
Ecoserveis
Ecoserveis és una consultoria d’innovació estratègica sense ànim de lucre especialitzada en energia. Aportarà els seus coneixements sobre els grups en situació de vulnerabilitat en el sector de l’energia i realitzarà un cas d’estudi sobre la solidaritat en la producció d’energies renovables.
Euroquality
Euroquality és una consultora especialitzada en projectes europeus innovadors de col·laboració. Donarà suport a la gestió administrativa i financera del projecte, i també dirigirà les activitats de comunicació i difusió d’aquest.