CONTEXT
Els impactes de les energies renovables a les zones rurals són un tema calent a Espanya, on hi ha una certa polarització entre posicions. A través de TANDEM es pretén recopilar les diferents perspectives de la ciutadania i els agents socials afectats, així com profunditzar en les causes i possibles solucions, mitjançant l’estudi del desenvolupament de l’energia eòlica i solar a la comarca catalana de l’Anoia, on es troba el projecte Viure de l’Aire del Cel. Viure de l’Aire del Cel, el primer aerogenerador comunitari de l’estat Espanyol i del sud d’Europa, amb l’objectiu d’extreure lliçons apreses i recomanacions de polítiques públiques en l’àmbit de la transició energètica.
Mentre que a la resta d’Espanya els parcs eòlics es van desenvolupar especialment a partir de 2018, a Catalunya hi va haver molts anys en què no es van construir nous aerogeneradors. Actualment, a l’Estat espanyol hi ha al voltant de 1.400 projectes d’eòliques i fotovoltaiques previstos només per als pròxims dos anys. A més a més canvis recents en el marc normatiu han portat a una multiplicació de projectes eòlics i solars que han suscitat rebuig per part de la població.
La implantació del model de transició energètica que proposa actualment el govern i les grans empreses en àmbits rurals com el de l’Anoia, hauria de confrontar-se amb els usos sostenibles del sol, hauria de fomentar la participació ciutadana, tot evitant encallant-se en les tramitacions, i fomentant les desigualtats i la falta d’oportunitats reals per a la ciutadania.
OBJECTIUS
Els territoris rurals o en les àrees d’interior anomenades “zones de sacrifici”, que son les més despoblades i amb un sòl més econòmic, tendeixen a concentrar la major producció d’energia, mentre que les àrees urbanes concentren el major consum d’energia.
Aquest estudi de cas permet analitzar els nous rols atribuïts en la transició energètica i per què aquests porten a un enfocament de Renovables sí, però no així. També ofereix l’oportunitat d’analitzar i validar nous models de producció-consum. Mitjançant aquest estudi de cas, TANDEM aprendrà sobre les diverses implicacions i impactes d’aquests projectes sobre les parts interessades: les comunitats locals, els promotors dels projectes, l’administració pública i el propietaris de terres, amb l’objectiu de analitzar i avaluar solucions alternatives per a un desplegament més just i inclusiu de les renovables.
PRIMERS RESULTATS
Aquí compartirem:
– El nostre material de comunicació per a la campanya de comunicació local;
– La interpretació gràfica sense barreres dels grups de discussió per a aquest estudi de cas;
– Les conclusions dels grups de discussió i enquestes per a aquest estudi de cas.